De uitdaging die we onszelf hebben gesteld, is om een garderobe samen te stellen van textiel die geheel is ontstaan van lokale producten en lokaal vakmanschap. Daarbij zullen de deelnemers aan deze challenge zo dicht mogelijk in de omgeving van hun woonplaats zoeken naar natuurlijke bronnen. In het uiterste geval binnen een straal van maximaal 400 km gezien vanaf Zeeland (NL). Binnen deze straal kan worden gebruik gemaakt van bronnen, vakmanschap en natuurlijke producten in Nederland en België.

Dit idee is geïnspireerd op het project Fibershed van Rebecca Burgess. Rebecca noemt een dergelijk gebied een ‘bio regio’..Een gebied waar, binnen een van tevoren bepaalde grens, de natuurlijke hulpbronnen om textiel te kunnen maken kunnen worden gevonden. Het bewustzijn van de lokale bronnen en productiemethoden van textiel, zorgt voor connectie, betrokkenheid, waardering, met- en voor- deze natuurlijke bronnen.
De uitdaging van het maken van de garderobe, van lokale textiel, zal vanzelf leiden naar een onderzoek. Er zijn zoveel dingen die in dit kader kunnen worden onderzocht. Bijvoorbeeld:

  • Welke vezels zijn er allemaal te vinden binnen de ‘bio regio’ en hoe kunnen deze worden verwerkt tot textiel?
  • Wat was er van oorsprong allemaal te vinden aan natuurlijke bronnen in de ‘bio regio’?
  • Wat is er gebeurd met deze bronnen?
  • En als deze inmiddels niet meer gebruikt worden, waarom dan niet en kan dit weer nieuw leven ingeblazen worden?
  • Welke innovatieve en vernieuwende projecten en initiatieven t.a.v. het op duurzame wijze produceren van textiel, zijn er te vinden in de ‘bio regio’?
  • Welke vakmensen en ambachtsmensen in de ‘bio regio’ houden zich bezig met het verwerken van vezels, halffabricaten en eindproducten?

Er zijn van allerlei zaken die verder onderzocht kunnen worden en mensen, bedrijven en organisatie’s die bezocht kunnen worden. Maar het allerbelangrijkste in deze begin fase is waarschijnlijk ‘praktijk onderzoek’…zelf materialen bewerken, kaarden, spinnen, verven, weven, breien enz. enz. Want naast dat we de garderobe graag van lokaal geproduceerde textiel willen maken, willen we er nog een hele belangrijke waarde aan vast koppelen: Het verlangen, dat de textiel ook met liefde en aandacht wordt gemaakt.

Mensen, bedrijven of organisatie’s, die zich op een of andere manier bezig houden met het produceren van lokaal geproduceerde natuurlijke vezels, natuurlijke verstoffen, halffabricaten of eindproducten en die dit willen laten weten, kunnen zich inschrijven op de website en een profiel aan maken. Op een persoonlijke pagina kun je precies aangeven, welke producten en/of diensten worden aangeboden, zodat bijvoorbeeld deelnemers aan de challenge deze makkelijk kunnen vinden. Daarnaast kun je ook als bedrijf of organisatie een link naar de website of facebook pagina van het bedrijf vermelden.

Maar ook mensen, die mee willen doen aan de 'one year, one outfit' challenge, worden van harte uitgenodigd om zich te in te schrijven. Ook als deelnemer aan de challenge kun je een profiel aanmaken. Je krijgt een persoonlijke pagina waar je van allerlei informatie kwijt kunt over je project, foto's en video's kunt plaatsen, een link naar je eigen blog, website of Facebook pagina kunt vermelden, of je kunt je ervaringen en bevindingen delen op de website van Fibershed de Lage landen.